{ "title": "Anlam Kayması", "image": "https://www.kayma.gen.tr/images/anlam-kaymasi.jpg", "date": "20.01.2024 00:13:08", "author": "durdene yurtseven", "article": [ { "article": "Anlam kayması, Türkçe'mizde kullanılan dilek, haber gibi eklerin yanlış şekilde veya yanlış anlamda kullanılmasına denir. İşi anlatacak biçimde kullanılmayan kelimelerin zaman ve ek bakımından uyumlu olmamasıdır. Konuşma ve yazma sırasında sözler art arda sıralanır. Konuşmanın akışı içerisinde konuya uygun sözcükler, kavramlar peş peşe sıralanır. Cümle içerisinde her sözcüğün bir anlamı vardır. Cümle içerisinde ifade edilen durum ile dilek eki uygun olmuyorsa, bu durumda anlam kayması olur.

Anlam kaymasında, hangi kipin hangisinin yerine kullanıldığı bazen anlaşılmayabilir. Bir önceki veya sonraki cümleye bakılır. Fiil çekimlerinde de bu durum böyledir. Fiil çekimlerinde bir zaman ekinin başka bir zaman eki yerine kullanılmasına, yani fiilin bir zamana göre çekimlenipte başka zamandan bahsedilmesine fiilde anlam kayması denir.

Anlam kayması şu kipler arasında olur?
Anlam kayması, haber kiplerinden şimdiki zaman, geniş zamanda görülür. Bu duruma 'zaman kayması' denir. Dilek, istek, gereklilik ve emir kipinde anlam kayması görülür.

Anlam kayması, cümledeki sıkıcılığı ve sakin durumu kırmak için kullanılır, bir imla hatası değildir. Anlam kayması basit cümlelerde olur, birleşik cümlelerde anlam kayması yapılmaz.
" } ] }