{ "title": "Bebeklerde Göz Kayması", "image": "https://www.kayma.gen.tr/images/bebeklerde-goz-kaymasi.jpg", "date": "19.01.2024 04:43:01", "author": "Barbaros Çarpınlıoğlu", "article": [ { "article": "Bebeklerde göz kayması yeni doğmuş bebeklerde ilk 6 ay içinde olan kaymalar normal kabul edilir. Zamanla 4 ila 6 aylık arasında iken düzelir. Göz kayması doğuştan da olabilir. Doğum sonrası ilk 3 ayda kayma tespit etmek zordur. Eğer gözlerden biri ya da ikisinde kayma devam ediyorsa bunun adına tıp dilinde strabismus yani göz kayması denir. Halk arasında bebeklerde göz kaymasına şaşılık denir. Erken zamanda fark edildiğinde göz kayması güvenli bir şekilde tedavi edilebilir. Her gözün çevresinde altı farklı kas birtakım olarak çalışıp aynı anda aynı noktaya odaklanabilir. Göz kayması olanlarda bu kasların beraber çalışmadığı anlamına gelir. Bebeklerde göz kayması erken tedavi edilmesi çok önemlidir. Çok beklemek ya da tedavi süresini ötelemek kalıcı görme kusurlarına neden olabilir. Bebekteki göz kayması fark edildiği zaman normaldir, geçer deyip ertelenmemeli hemen bir doktora bak vurulması gerekir. Bebeklerde göz kayması gözlerin aynı hizada sıralanmaması birinin ya da her ikisinin farklı yöne bakmamasıdır. Her iki göz aynı noktaya aynı anda odaklanamaz.

Bebeklerde göz kayması 1 yaşına kadar tespit edilir. Kaymayan gözün görme gücü normaldir. Kayan göz ise odaklanamaz beyinle tam bağlantılı olarak çalışamaz. Eğer göz kayması tedavi edilmez ise beyin kayan gözden gelen görüntüyü bastıracak ya da yok sayacaktır. Bunun sonucunda göz tembelliği ya da kalıcı görme kaybı oluşur. Göz tembelliği görüş gücünün azalmasıdır. Tedavi edilmeyen bebekteki göz kayması büyüdüğü zaman derinlik algısının ve üç boyutlu görme kabiliyetinin azalmasına zamanla yok olmasına sebep olur.

Bebeklerde göz kayması ile ilişkilendirilen bazı hastalıklar şunlardır
Bebeklerde göz kayması ileride oluşabilecek hem kusurlu hem de görmeden kaynaklanacak sorunların önüne bu şekilde geçilmiş olunur. Bebeklerdeki göz kayması görme bozuklukları için yaşının biraz büyümesi ve büyüdükten sonra da gözün kapama bandı ile kapatılması ya da ameliyat yapılır. Şaşılık tedavisi ne kadar erken yapılırsa başarı o kadar yüksek olur. Ameliyat en çok baş vurulan ameliyatların başında gelmektedir.
" } ] }