{ "title": "Bel Fıtığı Disk Kayması", "image": "https://www.kayma.gen.tr/images/bel-fitigi-disk-kaymasi.jpg", "date": "19.01.2024 03:30:31", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Bel fıtığı disk kayması, aslında aynı kavramlardır. Disk kayması omurga zorlandığı zamanlarda ortaya çıkabilir. Örneğin ağır bir cisim kaldırdığımızda, yerden bir şey alırken yanlış duruş pozisyonunda olmaktan, düşme ya da bir darbe sonucu olabilmektedir. Disk kayması ilk etapta fark edilemeyebilir. O bölgedeki kaslar kuvvetli ise rahatsızlığı kompanse edebilecektir. Fakat sırt kasları zayıf olan bir kişide durum daha kötü olmaktadır. Bel bölgemizde 5 adet omur yer almaktadır. Bu omurların arasında da disk dediğimiz jöle kıvamında kıkırdaksı yapılar bulunmaktadır. Bu yapılar bu bölgeden geçen difüzyon dediğimiz sıvı alışverişi yolu ile beslenmektedir. Bu bölgede damara ya da sinir bulunmamaktadır. Tek sinir bulunan yer omuriliğin yan tarafında ve omurların arka bölgesinde yer almaktadır. Bazı sebeplerden ötürü iki omurun arasının daralması yüzünden burada bulunan bel fıtığı disk kayması ile fıtık oluşur. Disk kayması oluştuğu yöne doğru farklı sonuçlar vermektedir. Mesela arka tarafta omuriliğe baskı, yanlarda bacaklara giden sinirlere baskı yaparak değişik belirtiler vermektedir. Burada önemli olan fıtığın aşamasıdır. İlk aşamada jölemsi yapı dışarı çıkar. İkinci aşamada jölemsi yapı iyice dışarı çıkar ve sinirlere baskı yapmaya başlar. Üçüncü aşamada ise yapı iyice dışarıdadır ve lifler kopma derecesine gelir.

Bel Fıtığı Disk Kayması Belirtileri Nelerdir?

Bel ağrıları, bacak ve kalça ağrıları, ayakta ve bacakta uyuşma, karıncalanmalar ve güç kaybı, idrar problemleri en sık karşılaşılan belirtilerdir.

Bel Fıtığı Disk Kayması Nasıl Teşhis Edilir?

Günümüzdeki en sık kullanılan yöntem olan Manyetik Rezonans (MR) ile bel fıtığı teşhisi kolaylıkla konulmakta ve aşaması belirlenebilmektedir. EMG (Sinir ölçüm testi) de bazı durumlarda gerekmektedir. Ancak bel fıtığının teşhisinde ilk aşama klinik muayene ve hekimin gözlemleme tecrübesidir.

Bel fıtığı disk kayması faktörleri

Obezite: Aşırı kilolu olmak bel fıtığı disk kayması önemli sebeplerindendir. Vücudun tüm ağırlığını omurga taşımaktadır. Omurgada esnekliği sağlayan disklerin aşırı baskıya maruz kalması, deforme olmasına ve şeklinin bozulmasına neden olur. Bu baskıdan dolayı diskin şekli bozulur ve dışarı doğru taşar. Özellikle gebelik dönemi vücudun ağırlık merkezinin öne doğru yer değiştirmesine omurgaya ek yük binmesine neden olur.

Hareketsizlik: Vücudumuzun yükünü taşıyan omurgamız gibi görünse bile omurga boyunca uzanan tüm boyun, sırt ve bel kasları, karın kaslarının da fonksiyonu önemlidir. Monoton bir yaşam, düzenli egzersiz yapmama sonucunda kaslar yeterince güçlenemez ve kasların taşıması gereken vücut ağırlığı da omurgaya ek yük getirir. Artı yük sonunda bel fıtığı ve disk kayması meydana gelir.

Sigara içmek: Sigaranın disk yapısının bozulmasına neden olduğuna ve iyileşmeyi yavaşlattığına dair araştırmalar yapılmaktadır.

Günlük yaşamda omurgaya ters olan hareketler yapmak: Yaşantımızda farkında olmadan yük kaldırma, itme, çekme gibi yaptığımız hareketlerde, omurga fizyolojisine uygun davranılmalıdır. Yerden bir yük kaldırırken mutlaka dizler kırılarak çömelmek, sonra yükü kaldırmak gerekir. Dolap yerleştirme, çamaşır asma vb. Omuz üstüne yük kaldırmak gerekiyorsa merdiven ya da sandalye kullanmak gerekir. Yukarı doğru uzanmak sakıncalıdır. Masa başı işlerde tam dik pozisyonda oturulmalı ve bel girintisini destekleyecek yastık kullanılmalıdır. Yataktan kalkarken önce yan dönmeli, sonra ayakları yatak kenarından aşağı sarkıtıp dirseklerden yardımı ile doğrulanmalıdır.
" } ] }