{ "title": "Bel Kayması Ameliyatı", "image": "https://www.kayma.gen.tr/images/bel-kaymasi-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 03:02:00", "author": "Özmen Özgüzel", "article": [ { "article": "Bel Kayması Ameliyatı, bel kayması tedavisinde son çare olarak yapılmaktadır. Omuriliğin içinde bulunan omurların kayması, sağa ya da sola çıkıntı yapması veya üst üste binmesi ile çevresindeki sinirleri ve dokuları zedelemesine 'Bel Kayması', bilimsel adı ile 'Spondilolistezis' denir. Bir insanda 24 omur bulunur. Bel kaymasının olduğu bölge ise kuyruk somundan başlayan kısım ile üstündeki 5 omurda görülür. Bunlar L1, L2, L3, L4, L5 olarak adlandırılır. Bel kaymasını tetikleyen durumlar hamilelik, yaşlılık, ağır işlerdir. Bel Kaymasının belirtileri, biraz önce bahsettiğimiz L1-L5 omurlarının bulunduğu bel boşluğunda ağrılar hissetme ile başlar. Kişiler bunu zamanla geçiyor diye pek umursamazlar, ama omurlar sürekli olarak zorlandığı zaman ağrı çok fazla artar ve bacaklarımızı bile ağrıtmaya başlar.

Bel Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bel kayması tedavisi 3 evreden oluşur; ilaç tedavisi, fizik tedavi ve son çare olarak ameliyat. Bel kayması ameliyatına geçmeden önce, ilk evremiz olan ilaç tedavisine bakalım. Bu evrede hastaya ağrı kesici ilaçlar verilir, evde istirahat edip kendini yormaması söylenir. Eğer bunları yaptıktan sonra ağrılar devam ediyorsa işte o zaman 2. Evremiz olan fizik tedaviye baş vurulur. Fizik tedavi, hastanın ameliyat olmadan kurtulması için son çaresidir. Fizik tedavi merkezlerindeki doktorlar, hastaya TENS uygulamaları, belirli ısı derecelerinde kompresler ve egzersizlerden oluşan bir tedavi uygular ama fizik tedavi olan hastalar, doktorların verdiği egzersizleri evlerinde de uygulamalılar aksi taktirde tedavi biraz daha uzar.

Bel kayması ameliyatı ise bu ilk iki evre işe yaramazsa yapılır. Bel kayma ameliyatı risklidir çünkü ameliyattan daha sonra hatada daha farklı komplikasyonlar oluşabilir. Sorun çıkmaması için bel kayması ameliyatını yapacak Uzman doktorlar bulunmalıdır. Son yıllarda 'Micro Precise Surgery Assistant' adında bir cihaz yapıldı. Bu cihaz ameliyattan sonra oluşabilecek komplikasyonları en aza indiriyor. Bu tedavi daha önce hiç kötü sonuç vermemiş fakat risk her zaman vardır. Bel kaymasına yakalanmamak için hastalarımıza önerilerimiz; düzenli ve düzgün spor, bedeni çok fazla yormamak, bol bol yüzmek ve tüm kemik hastalıklarında olduğu gibi bol bol kalsiyum tüketmek sizin yararınıza olacaktır.
" } ] }