{ "title": "Boyunda Kayma", "image": "https://www.kayma.gen.tr/images/boyunda-kayma.jpg", "date": "21.01.2024 17:04:23", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Boyunda kayma, olarak bilinen boyun düzleşmesidir. Boyunda beldeki gibi kayma olmaz boyunda kayma olduğu taktirde ölüme sebebiyet verir. İnsan omurgası, kafa tasının altından kuyruk sokumunun bitimine kadar, toplam 33 adet omurdan ve araların da disk denilen kıkırdaklardan oluşur. Yandan bakıldığında boyun, sırt ve bel bölgesi hepsi bir arda; omurgada S harfine benzeyen bir şekil meydana gelir. Tıpta boyun bölgesine çevri kal, bel bölgesine lomber bölge denir. Normalde boyunda olan öne doğru yuvarlanmaya çevri kal lordoz, bel bölgesinde öne doğru yuvarlanmaya ise lomber lordoz adı verilir. Boyun 7 adet omurdan ve aralarındaki disklerden oluşmaktadır. Ancak bu durumun oluşmasının birtakım sebep olan durumlar, Boyun fıtığı kireçlenme, sinir damarlarında sıkışma, travmalar, yanlış yastık kullanımı gibi bazı durumlarda, boyun kaslarının kasılması neticesinde boyundaki bu konveks tipteki bozularak, düz bir hale gelir. Yandan bakıldığında boyun omurları dümdüz cetvel gibi gözükür. Bu duruma çevri kal lordoz düzleşmesi veya boyun düzleşmesi denir.

Boyun düzleşmesi tek başına bir hastalık değildir. Boyunda meydana gelen bazı hastalıklar sonucu ortaya çıkan klinik ve radyolojik bir belirtidir. Boyun ağrılarının çok sebepli nedenleri vardır. Doğuştan gelen bozukluklar, yumuşak doku romatizmaları, duruş bozuklukları, enfeksiyon (Mikrobik) hastalıklar, iltihaplı eklem romatizması, kas spazmı, kas-tendon zorlamaları bu tür hastalıklarda boyun da ağrı yapar. Bu yüzden tedavisinin doğru olması için Uzman bir doktora gidilip birtakım tahlillerin yapılıp tesisin doğru konması ve tedavinin ona göre yapılması gerekir. Boyun ağrıları ve boyun düzleşmesi genel olarak boyunun sabit pozisyonda tutmak ve uzun süre çalışan kişilerde daha sık görülen hastalıktır. Bunların en çok kimlerde görüldüğüne gelirsek bu kişiler öğretmenler, banka memurları, çok kitap okuyan öğrenciler, daktilo ve bilgisayar kullanıcılar, operatörler, masa başında uzun bilgisayar başında çalışan devlet memurları, çok fazla örgü-biçki-nakış-dikiş işi yapan ev hanımlarında, halı kilim dokuyucuları, uzun süre kahvede kâğıt oynayan veya uzun süre tv seyredenlerde kişilerde boyun kireçlenmesi sıklıkla görülür. Gündelik yaşantımızda yaptığımız bazı hareketler boynumuzu zorlar. Fizik tedavi boyun ağrısına en etkili ve zarar vermeyen tedavi yöntemidir. Boyu düzleşmesi olan hastalarda olan belirtiler genellikle boyun ağrısı ile baş ağrısı, kulak çınlaması, uğultu, baş dönmesi, mide bulantısı, uyku bozuklukları ile tek başına kol ağrısı da olabilir.

Boyun kayması tedavisi: Boyun düzleşmesi tedavisinde ilaç tedavisi, istirahat önerilir, fizik tedavi ve egzersiz yer almaktadır. Hastaların şikâyeti fizik tedaviyle tamamen geçse bile günlük yaşantısını düzenlemeli ve zararlı hareketlerden kaçınmalıdır. Hastaların yapmakta kaçınması gereken işler ağır kaldırmaması, ağır işler yapmamalı, ağırlık kaldırmamalı, ters hareketlerden kaçınılmalı, orta sertlikte bir yatakta yatmalı, ortopedik boyun yastık kullanmalı, uzun süre aynı pozisyonda kalmamalı, ağrısı tamamen geçse bile egzersizlerini bırakmamalıdır. Fizik tedavi birkaç husus dışında rahatlıkla kullanılan tedavi şeklidir. Kalbinde pil takılı ve hamilelere uygulanmaz. Tansiyon ve kalp yetmezliği olan hastalarına, büyüme cağında olan çocukların büyüme kıkırdağına takılmaz. Enfeksiyon, varisi olanlar, vücudunda metal taşıyan hastalara dikkatli bir şekilde uygulanır. Fizik tedaviden sonra soğuktan korunmalı, çünkü soğuk kasları gerginleştirir. Fizik tedavisinde sonra 15-20 dakika dinlenmeli ve en azından bir kaşkol ile kapatılıp soğuktan korunmalıdır. Fizikten sonra kaplıcalara gidilebilir. Kaplıcalar termik ısı yöntemi olarak faydayı olacaktır. Hasta verilen önerilere uyarsa ileriki hayatında daha rahat edecektir.
" } ] }