{ "title": "Çene Eklemi Kayması", "image": "https://www.kayma.gen.tr/images/cene-eklemi-kaymasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 06:48:50", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Çene Ekleme Kayması, Her iki yüz tarafında da kulağın hemen önünde bulunan, kafatası ile alt çenenin birleşmesini sağlayan, kulakların önünde oluşan bir eklemdir. Çene eklemi kullanım sayısı günlük değişkenlik gösterir. Çene ekleme kayması fizyolojik bir sorundur. Harici bir etki olmadığı sürece kolay kolay kaymaz. Öyle ki kimsenin olmadığı bir ortam da konuşamayacağınız için çene eklemini az kullanılırken, öğretmen veya konuşarak işini yapan kişi için bu sayı binlerle ifade edilebilir. Ayrıca sakız çiğneme alışkanlığı olanlar ve bayanlarda bu sayı yine oldukça yüksektir.

Her konuşma hareketinde, yutkunma hareketinde ve çiğneme hareketinde çene eklemi görevlidir. Çene eklemini hissetmemiz için işaret parmaklarımızı karşılıklı kulaklarımızın önüne bastırmak yeterli olacaktır.

Çene eklemi neden kayar?

Çene eklemi kaymasının en önemli nedeni diş kayıplarıdır. Diş kaybından sonra yapılan asimetrik dişler, ağız ve çenede sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Çene eklemi kayması bir anda ortaya çıkmaz. Asimetrik dişler kullanılmaya başlandığında çene dengesiz ve orantısız olarak basmaya başlar.

Örneğin sağ tarafta birkaç diş kaybı sonunda yerine düzgün diş yapılmadığında çenenin sağ dişler ile baskısı yetersiz olacak ve asıl yük sol çene ekleminde olacaktır. Bir süre bu şekilde kullanım sonucu dayanamayan sol çene eklemi yuvasından çıkarak kayacaktır. Bu durumda ağız esnerken ve büyük açıldığında tık sesi gelecektir. Çene eklemi kayması ile tık sesi hastanın yaşam konforunu bozacaktır. Çene eklemi kaymalarında diş kayıplarını önemsiyoruz. Bu nedenle çürüyüp çekilen dişin yerine işin ehli olan diş hekimlerine paradan kaçınmadan diş yaptırmak gerekir ya da hayat boyu asimetrik bir çene ile yaşamak zorunda kalırsınız.

Çene eklemi kaymasının başka neden olur?

Birçok anormal durumun bir araya gelmesi ile de oluşabilir. Trafik kazası sonrası çenenin çarpması, çeneye gelen darbeler, düşmeler, tırnak yeme, kalem arkasını ısırmak, diş sıkma, gıcırdatma, stres, yeterli besin alınmaması (Omega 3, kalsiyum vb.) durumlarda da çene eklemi kayması görülebilir.

Diş tedavisi uygulanacak dişe hekim tarafından yapılan müdahale sırasında çenenin dinlendirilmeden arka arkaya diş çekimi, çeneye dengesiz güç uygulanması ve uzun süreli diş tedavileri de çene eklemi rahatsızlıklarına neden olabilir.

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi esnemenin de fazlası çene ekleminin yerinden çıkmasına neden olabilir. Özellikle sabah saatlerinde herkesin başına gelebilecek türde olan esnemeler kontrollü olmalı ve ağız büyük açılmamalıdır. Aksi durum da sabah soğuk ve hareketsiz olan çene eklemi büyük açıldığında yerinden kayarak çıkabilir.

Çene eklemi kayması ağrıya neden olur mu?

Bu sorunu yaşayan kişiler sert bir besini dişleri ile kırmak istediklerinde kaymış olan tarafta ki çene ekleminde ağrı meydana gelebilir. Durumu daha da ağırlaştırmamak için bu tür alışkanlıklardan vazgeçilmelidir.

Çene kaymasında tedavi nasıldır?

Sorunun halledilebilmesi için öncelikle ağız ve çene cerrahisi uzmanına başvurmak gerekir. Kaymaya neden olan sorunun ortadan kaldırılması ana hedeftir. Bununla birlikte hastanın sorunlara yol açan davranışlardan kaçınması gerekir. Hastanın çene kullanımı konusunda bilgilendirme ve koruyucu tedavi uygulamaları yapılmalıdır. Kaymış çene eklemi halen çok belirgin değil ise; ilaç ve fizik tedavi uygulamaları, splint tedavisi egzersiz ve maske kullanımı söz konusu olabilir.

İlerlemiş ve yaşlanmış durumlarda hastaya cerrahi müdahale gerekebilir. Ameliyat ile çene eklemi yerine oturtulduktan sonra uzun bir pehriz dönemi vardır. Bunun için en önemlisi hasta eğitimidir. Doktorun belirtmiş olduğu hareketlerden mutlaka kaçınması gerekir. Tedavi boyunca sakız çiğnemek, sert gıdalar tüketmek, tek taraflı çiğnemek yasaklanabilir. Ayrıca çene eklemi üzerindeki baskıyı azaltmak için stresten uzak durmalıdır.
" } ] }