{ "title": "Omurga Kayması", "image": "https://www.kayma.gen.tr/images/omurga-kaymasi.jpg", "date": "21.01.2024 14:24:33", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Omurga Kayması, Omurga organı, omur denilen birbiri ile bağlı olan kemiklerden meydana gelmektedir. Vücut gelişimini tamamlamış olan insanların yüzde beşinden fazlasında omurganın en alt kısmında bulunan kemiklerin birbiri ile birleşim noktalarında gelişimsel bir biçimde kırıklar görülebilir. Bu kırıklar ise hareketin fazla olduğu bölgelerde çoğunluklu bir şekilde görülür. Bu kırıklar iyileşmeyebilir fakat vücut için de sorun teşkil etmezler. Bazı insanlarda üst kısımda bulunan omurlar alttaki omurlara göre öne kayabilir, bu durma bel kayması veya omurga kayması denilir. Omurgada oluşan bu kayma durumunun miktarı fazla ise ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Şimdiye kadar bel ağrısı rahatsızlığının şikâyeti ile hastaneye gelen hastaların yüzde onuna bel kayması teşhisi konulmuştur. Omurga kayması rahatsızlığının bir diğer nedeni de yaşlanmaya bağlı bir şekilde oluşarak omurlar arasında bulunan bağ dokularının yıpranması ile meydana gelebilmektedir, genel olarak 40 yaş üstü insanlarda görülmektedir.

Omurga kayması belirtileri nelerdir?

Stres kırıkları denilen türde gerçekleşen kırıklar ilk başta kendilerini belli etmeyebilirler, başka herhangi bir sebepten dolayı film çektirilmesi veya testler sonucunda farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. Bel kısmında bir ağrı, kalça kısmında da ağrılar gerçekleşiyor ise bel kaslarında gerginlik ve bacaklarda az da olsa uyuşmalar mevcut ise ayaklarda gerçekleşen kuvvet kaybı olarak da kendisini gösterebilir. Çoğu kişide bu ağrılar yürüyüş sırasında ve ayakta durma esnasında gerçekleşmektedir.

Omurga kayması hastalığının tanısı nasıl koyulur

Bu ağrılar sebebi ile başvurduğunuz doktorunuz sizi muayene edip ve şikâyetlerinizi dikkatli bir şekilde dinledikten sonra belinizin filmini isteyecektir. Ancak röntgen sonuçlarında omurgadaki kırıklar görülmeyebilir. Bu sebepten dolayı hala kırık olduğundan şüphe ediliyor ise doktorunuz MR çektirmenizi isteyebilir. MR çekimlerinin sonucunda kırıklar tespit edildiyse doktorunuz tedavinizin şeklinin tam olarak belirlenmesi için tomografiye başvurmanızı isteyecektir. Eğer hastanın ayaklarında uyuşma hissi var ise sinirsel bir hastalık olup olmadığının tespitinin yapılması için MRG gerekli görülmektedir. Daha sonra da omurga kaymasının derecesi verilir ve 1 ile 4 arasında bir sayıyla derecelendirilmiş olur.

Omurga kayması tedavisi nasıl yapılır?

Doktorunuz yaptığı tetkikler sonucunda oluşan kayma miktarı fazla şiddetli değil ise ve ciddi bir sinir sorunu da yoksa ilk müdahale cerrahi bir müdahale olmaz. Öncelikli olarak fizik tedavi yöntemleri kullanılır ve oluşan ağrılar için de ağrı kesiciler tavsiye edilir, istirahat edilmesi gerekir. Ağrılar uzun ir süre devam edecek olursa omurgadaki kırık oluşan bölgelere sterod ve ağrı kesici enjeksiyonu yapılabilir.
" } ] }