{ "title": "Omurilik Kayması", "image": "https://www.kayma.gen.tr/images/omurilik-kaymasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 01:31:19", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Omurilik Kayması, Bedenimizin dik duruşunu sağlayan omurlar birbiri üzerinde sıralı vaziyette kompleks bir yapı oluşturur. Çeşitli bağ dokuları, sinirler ve kaslar ile güçlü bir duruşu vardır. Ancak genel veya özel sorunlar nedeni ile omurların birbiri üzerinde düzenli çalışma şeklini kaybederek bedenin önüne ya da yana doğru kayması omurilik kayması veya bel kayması olarak ifade edilir. Genel olarak yaşlanma ve yıpranma ile oluşan omurilik kayması L4 omur kemiğinin L5 üzerinden ileri doğru kaymasıdır. Böylece ortaya omuriliğin düz çizgisi bozulur.

Bel kayması oluşan kesimin çoğunluğunu hızlı gelişim nedeniyle çocuklar ve orta üzeri yetişkinler oluşturur. Omurların kayması sonucu; omurilik sinirleri sıkışır, bu sıkışıklığın ilk belirtisi bacaklar da hissedilir. Bel ağrısı ile yürüme isteksizliği, yorgunluk, dizden aşağıda uyuşukluk ve kalçada batma ortaya çıkar.

Omurilik Kaymasının belirtileri nelerdir?

Bel'de ağrının meydana gelmesinden itibaren hastaların genel şikâyetleri arasında kalçada ağrı oluşur. Ağrıların şiddeti öne doğru eğilirken daha da artmaktadır. Hasta yürürken ağrı nedeni ile durmak zorunda kalabilir. Biraz dinlendikten sonra tekrar normal yürüyüşümüzü yapabiliriz. Yürürken ani durma ihtiyacı hissetmek aynı zamanda bel dar kanal (Spinal kanal) sorunu da olabilir. Spinal kanal sorunu genel olarak omurilik kayması ile gelişir. Uzun süre ayakta durulması sonucu bacaklar da meydana gelen kramplar da omurilik kayması nedenleri arasında sayılabilir. Bunların dışında sırt üstü yatıldığında bel de uyuşma da bel kayması belirtisi olabilir.

Omurilik kayması teşhisi nasıl yapılır?

Omurilik merkezi sinir sistemi ile kompleks yapı da olduğundan Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanından randevu almak gerekir. Hekiminiz tam tanı ve teşhis konulabilmesi için MR ve röntgen gibi görüntüleme sistemlerinden elde edilen verileri isteyecektir. Bu veriler ile bir dizi teste tabi tutmak için haraketli grafi testi (Ön, arka vb.) testi uygulayabilir. Bütün verilerin ortak değerlendirilmesi ile omurilik kayması olup olmadığı tam olarak belirlenir ve bundan sonraki aşama olan tedaviye geçilir. Omurilik kaymasında tam tanı önemlidir. Öyle ki omurilik kayması sanılan ağrı romatizmal bir ağrı olabilir.

Omurilik Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurilik tedavisinde ilk aşama doktorunuz tarafından belirlenecek bel güçlendirme programıdır. Bu program ile omurları çevreleyen kaslar güçlenecek ve kayan omurların yerine gelmesi hedeflenir. Aynı zamanda bu uygulamalar ile kalça etrafında bulunan kısa kaslar uzayarak omurların daha dayanıklı ve omur çizgisine gelmesi amaçlanır. İlk tedavi dönemlerinde düzenli olarak hekim gözetiminde olmanız gerekir. Bu tür fizik tedavi uygulamaları ile sonuç alınamadığında cerrahi yöntemler benimsenir. Aksi durumda bel kaymasında cerrahi tedavi en son tercihtir.

Hastanın ameliyat aşamasına gelmesi için omurilik kaymasının şiddetinin artması, zaman zaman hastanın altına kaçırması ve hastanın diğer şikâyetlerinin çoğalması ile hastaya olabilecek tüm ihtimaller hakkında bilgi verilerek Uzman operatör doktor tarafından cerrahi müdahale kararı alınır. Yürüme nedeniyle oluşan zorluklar, bağırsak faaliyetlerinin işlevlerini yerine getirememesi, mesanede oluşan aktif bozukluklar ve sinir sisteminde meydana gelen sorunlar oluştuğunda hekim tarafından ameliyat önerilmektedir.

Omurilik kayması tanısı konulan hasta da bel kaymasının hareketli olup olmadığı tespit edilir. Kayma oluşmuş fakat hareketsiz ise ameliyat önerilmez, bel kayması hareketli ise sinirlerin zarar görmemesi için ameliyat zorunludur. Zorunlu durumlar da ameliyat olunmaz ise hasta sürekli oturmaya ya da yatağa bağlı kalabilir. Daha ileri durumlar da ise idrar kaçırma ve cinsel güç kaybı olarak kendini gösterir.
" } ] }