Çocuklarda Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Çocuklarda Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Göz Kayması

Toplum içinde ve tıp dilinde "şaşılık" olarak değerlendirilen bu rahatsızlıkta erken teşhis, başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamıştır. Bebekler ilk doğduklarında gözlerini yetişkinler kadar hareket ettiremez ve aktif olarak kullanamazlar. Bu yüzden gözlerde bir kayma gözükmesi oldukça normaldir. Ancak, çocuk büyüdükçe gözlerinde içe doğru veya dışa doğru belirgin bir kayma gözüküyorsa hemen bir göz doktoruna başvurulması gerekmektedir.

Çocukların göz yapısı ve bakış pozisyonu bazen 3-4 yaşına kadar ancak oturabilir. Fakat mutlaka fark edilir edilmez hemen bir göz doktoruna muayene edilmesinde fayda vardır. Bazen çok nadir de olsa çocukta göz kayması gözükebilir. Fakat bu tip durumlarla sık karşılaşıyorsak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak da fayda vardır. Göz kaymaları, göz kaslarının fazla çalışması veya çok az çalışmaması sonucunda da oluşmaktadır.

Çocuklarda Göz Kayması Neden Oluşur?

Çocuklarda göz kayması çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Genetik faktörler, doğum esnasında yaşanan komplikasyonlar veya çocukluk döneminde yaşanan travmalar bu duruma yol açabilir.
  • Genetik faktörler: Ailede şaşılık öyküsü varsa çocukta da görülme olasılığı yüksektir.
  • Erken doğum: Bu tip doğumlarda bebeğin göz yapısı tamamen oluşmadığı için doğduğunda belli olmasa bile sonraki yaşlarda ortaya çıkabilir.
  • Gözde oluşan miyop, hipermetrop gibi kırma rahatsızlıkları: Bu rahatsızlıklar fark edilmediği için göz kayması ile durumu belli ederler.
  • Çocuğun aşırı strese girmesi: Örneğin, bir kardeşi olduğunda üzülmesi ve kıskanması gibi duygusal stresler.
  • Düşme veya baş bölgesinden şiddetli bir darbe alınması: Bu durum da göz kaymasına neden olabilir.
  • Doğumsal kataraktlar: Göz kaymasına yol açabilir.
  • Akraba evlilikleri: Türkiye'de sık görülen akraba evlilikleri, göz kayması gibi genetik rahatsızlıkları artırabilir.
  • Küçük yaşta kafa içi basınç artışına sebep olabilecek rahatsızlıklar.
  • Şeker hastalıkları: Çeşitli şeker hastalıklarına bağlı olarak da çocuklarda göz kayması oluşabilir.
  • Beyinde oluşabilecek çeşitli rahatsızlıklar: Çocuğun havale geçirmesi de bazen çocuklarda göz kaymasına neden olur.

Çocuklarda Göz Kayması Tedavisi

Çocuklarda göz kayması tedavilerinde her zaman cerrahi müdahale gerekmeyebilir. Bir süre gözlük takılarak sorunun giderilmesi sağlanır. Ameliyat çoğu zaman en son aşamadır. Eğer gözde kırma kusurları ile ilgili bir durumdan dolayı göz kayması oluşmuş ise, kısa süren lazer ameliyatları ile hızlı bir şekilde rahatsızlığın iyileşmesi sağlanır.

Göz kayması (şaşılık) ameliyatlarının %80 gibi büyük bir bölümü olumlu sonuçlar vermektedir. Özellikle küçük yaşlarda çocuklar için gözlük tedavisi çok zor olabilir. Çocuk gözlüğü takmak istemez ve ailelerin çocuğa bu konuda özendirici konuşmalar yapması ve çok fazla sabırlı olması gerekmektedir. Çocuklar yaşları büyüdükçe estetik yönden gözlüğü beğenmeyebilirler. Bu konuda çocuğun her zaman yanında olması, bunun bir tedavi süreci olduğunu çocuğa bıkıp usanmadan anlatması gerekir.

Gözlerdeki kayma, okula başlamış olan çocuklarda arkadaş tepkileri ve gözlük takması konusunda başka arkadaşlarından farklı olduğu düşüncesi, çocuğun diğer arkadaşları ile göz teması kuramaması çocukta öz güven eksikliğine neden olabilir. Ailelerin yanı sıra bu konuda okulda öğretmenlere de çok önemli görevler düşmektedir. Çocuklar okula başlamadan önce bir göz rahatsızlığı olmasa bile muhakkak bir göz doktoruna gidilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda oluşan göz kayması ihmal edilmemeli ve bunun başka bir hastalığın habercisi olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Bu yüzden erken teşhis her zaman önemlidir. Yapılabilecek en ufak bir ihmal, çocuğun hayatı boyunca yaşayacağı görme sorunlarına yol açabilir. Tedaviye ne kadar erken yaşta başlanırsa tedavideki başarı şansı o kadar yüksek olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Spiral Kayması Nedenleri?

Spiral Kayması Nedenleri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyunda Disk Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Boyunda Disk Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Yetişkinlerde Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Yetişkinlerde Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Boyunda Kayma Belirtileri ve Tedavisi

Boyunda Kayma Belirtileri ve Tedavisi

Kayma Belirtileri ve Tedavisi

Kayma Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bel Kayması Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Bel Kayması Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Güncel

Yıldız Kaymasının Nedenleri?

Yıldız Kaymasının Nedenleri?

Güncel

Toprak Kaymasının Nedenleri?

Toprak Kaymasının Nedenleri?